Wat is mediation?

MfN mediator Den Haag

Mediation is een laagdrempelige vorm van conflictbemiddeling waarbij je zelf, samen met de andere partij, je conflict oplost. Omdat je dat ongetwijfeld al hebt geprobeerd kan ik me voorstellen dat je er weinig van verwacht. Toch kan ik je blij maken. Doordat er een neutrale tussenpersoon met veel kennis over communicatie en de mens mee aan tafel zit, verloopt het gesprek beter, makkelijker, constructiever. Een goede mediator helpt je het gesprek te voeren. Hij heeft oog en oor voor de emoties, biedt duidelijke ondersteuning  en het leidt het gesprek in stappen naar een bepaald punt (weet je nog, het gevoel te hebben alsmaar in kringetjes praten?).

In principe mag iedereen zich ‘mediator’ noemen. Kies daarom liever voor een MfN Registermediator met extra accreditaties zoals familiemediation, arbeidsmediation, legal mediation, nalatenschapsmediation of herstelrecht bijvoorbeeld, maar in ieder geval iemand met veel ervaring, en hart voor de zaak. In mijn optiek doet een goeie mediator aan permanente educatie, leest alles wat los en vast zit over het vak en de aanpalende disciplines en neemt veel vaker dan verplicht is deel aan intervisie en supervisie. Ook stelt een goede mediator zich voortdurend op de hoogte van de ontwikkelingen van het vak – op nationaal en internationaal niveau, van de wijzigingen in de wetgeving en uiteraard leest hij of zij alle jurisprudentie. Ook heeft hij of zij ruimschoots de jaarlijks vereiste PE punten gehaald en natuurlijk voldoet hij of zij aan legio andere eisen. Een Registermediator heeft ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, werkt volgens gedragsregels en reglementen en onderwerpt zich aan een klachtenregistratie en een tuchtcommissie. Veel zekerheid, dus.

Heel veel en heel brede ervaring is natuurlijk een pré. En van mensen houden ook. Het zit in mijn DNA. Mijn bloedgroep is conflict-positief, zogezegd. Mediator ben je niet  tussen negen en vijf, dat bén je.

Zodra jij de check hebt gedaan (bel gerust een aantal Registermediators op, je vindt een lijst op MfN Registermediator zoeken) en de beste mediator hebt gevonden, bel hem dan even op. Heb je daar een heel goed gevoel bij gekregen, dan heeft mediation een goede kans van slagen.

In mijn fulltime praktijk ben ik een specialist in conflictbemiddeling. Of je nu in een arbeidsconflict terecht bent gekomen, gaat scheiden, een ouderschapsplan wilt maken of met je gemeente wilt praten over die nieuwe weg die ze voor je deur gaan aanleggen, of je nu een gesprek aangaat met je verloren zoon, met je behandelend specialist, met de buitenschoolse opvang of met je directeur, je collega of met je concurrent: ik sta naast jullie en ondersteun jullie.